İş hayatında insanlar yöneten veya yönetilen olarak yer almaktadır. Bu nedenle yönetim, herkesi ilgilendiren bir konudur. Yöneticilik ise herkesin üstesinden gelemeyeceği bir görevdir. İnsanlar yönetici olmak istese bile başaramama korkusu nedeniyle bu görevden uzak duranların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Yöneticilik yapanlar da bir şekilde kendilerini başarılı görerek mutlu olmaktadır. Fakat verilen görevi yerine getirmiş olmak, yönetimde başarılı olmak anlamına gelir mi? Kurumun-kuruluşun amaçlarının bir şekilde yerine getirilmiş olması yönetici için yeterli sayılır mı? Etkili yönetici olmayı her yönetici başarabilir mi?

Yöneticilerin, bu görevi yerine getirirken sahip olması gereken birçok özellik vardır. Bu yazıda etkili yöneticilerde ortak olan 7 özelliğe yer verdik. Bu 7 özelliğin, yönetsel gelişim yolculuğunda birer can simidi olacağını düşünüyoruz. Etkili yöneticilik için bunları bilmemenin büyük eksiklik olacağı kanaatindeyiz.

Etkili yönetici özellikleri olarak aşağıdaki 7 madde gösterilebilir;

  1. İletişim Yeteneği
  2. Çalışanlara saygı duymak
  3. İşleri delege etmek (delegasyon)
  4. Liderlik
  5. Tecrübe
  6. Hakkaniyet
  7. Güven

1- İletişim Yeteneği

Etkili yönetici hem kişisel hem de yazılı olarak etkili bir şekilde iletişim kurar. Etkili bir yönetici olabilmek için ekibinizle iletişim kurabilmelisiniz. Bu sadece iş sorumluluklarınızı ve beklentilerinizi aktarmak anlamına gelmez, aynı zamanda ekibinizi dinlemeli ve onların sorunlarını çözmek için birlikte çalışmalısınız.

İletişimin önemini anlayamayan yöneticiler hala bulunmaktadır. Bu onlar için olduğu kadar kurum için de kötü olabilir. Çoğu durumda yöneticiler üst yönetim ile çalışanlar arasında bir köprü görevi görmektedir. Bu nedenle yöneticinin iletişim becerisi yalnızca kendisini etkilemez.

Çalışanların onlardan ne beklendiğini bilmesi önemlidir. İyi bir yönetici her zaman astlarını bilgilendirmeye çalışır. Çalışanlar işlerini verimli ve zamanında yürütebilmek için yapılması gerekenlerin farkında olmalıdır. Etkili bir yöneticinin, çalışanları ile birebir veya takım olarak açıkça iletişim kurması gerekir, böylece herkes ne yapacağını bilir. Bir yönetici olarak çalışanlarınızı dinleyebilmelisiniz. Bu bir iş meselesi veya daha kişisel bir şey olabilir.

Yönetici, meslektaşlarından ve diğer çalışanlardan geri bildirim almaya da açıktır. Savunma reaksiyonlarından kaçınır ve örgütün amaçları için geri bildirim olduğunda davranışını değiştirmeye hazırdır.

2- Çalışanlara Saygı Duymak

Bir çalışanın sizinle konuşması gerektiğinde, onu görmek için zaman ayıracağınızdan emin olması gerekir. Çalışmanızı bir süre erteleyebilir ve yardımınıza ihtiyacı olan bu kişiye odaklanabilirsiniz.

Etkili bir yönetici, çalışanları daha iyi tanımak zorundadır. En önemli motivasyonlarının ne olduğunu ve çalışmalarında neye değer verdiklerini öğrenin. Bir çalışanın kariyer basamaklarını tırmanmak istediğini öğrenirseniz, ona yardımcı olacak önerilerde bulunabilir veya eğitim aldırabilirsiniz.

Çalışanlar, işlerini daha verimli bir şekilde yapabilmeleri için daha esnek saatler, farklı oturma düzenleri veya gelişmiş ekipmanlar arayabilir. Bunu keşfederek, çalışanları daha çok motive edebilir ve genel çalışma ortamını iyileştirebilirsiniz.

Çalışanlarınıza saygı duymuyorsanız, iş yerinizde gerginlik olacaktır. Zamanını ve yeteneklerini bilin, onları dinleyin, onlarla iletişim kurun ve bilgi ve rehberlik kaynağı olun. Yöneticiler, çalışanların organizasyonda oynadığı role ve günlük katkılarına değer vermelidir.

Çalışanların çabalarını ve kurum için katkısını küçümsemek mutsuz, sinirli ve etkisiz çalışanlara yol açabilir. Daha yüksek bir personel devir hızı ile de sonuçlanabilir.

Etkili bir yönetici çalışanlarına iyi çalışmaları için teşekkür etmelidir. Basit bir “teşekkür ederim” birçok çalışan için büyük bir fark oluşturabilir, ancak mümkün olduğunda olumlu geri bildirimde bulunabilir. Şükran ifade etmek ekibinizin sadakatini geliştirmesine, motivasyonunu ve verimliliğini artırmasına yardımcı olabilir.

3- İşleri Delege Etmek (Delegasyon)

Projeleri ve görevleri nasıl atayacağınızı bilmiyorsanız, yönetici olarak rolünüz çok daha zor olacaktır. Çalışanlarınızdan görevi tamamlamanıza yardımcı olmalarını istemekten korkmayın. Her şeyi kendiniz yapmanın daha kolay olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu düşünceniz meşguliyetinizi daha da artıracaktır.

Etkili yönetimin anahtarı işinizi delege etmektir. Çalışanlarınıza sorumluluk ve görev vermelisiniz. İşverenlerin çoğu çalışanlarının yaptığı her küçük şeyi kontrol etmeleri gerektiğine inanıyor ve bu sizin durumunuzda bir felaket olabilir.

Çalışmayı çalışanlarınıza devrettiğinizde yapılabilecek iş miktarını arttırırsınız. Ek olarak, çalışanlarınızın becerilerini, liderliğini ve güvenini artırmaya yardımcı olursunuz.

4- Liderlik

Etkili bir yönetici olmak için çalışanlarınızı etkin bir şekilde yönetebilmelisiniz. Yönetici olmak çok fazla sorumluluk ve takıma liderlik etmeyi gerektirir.

Çalışanlar taklit etmek istedikleri birini ararlar. Çalışanlardan oluşan bir ekip liderliğinizi takip etmeye hazırdır. Ancak doğru şekilde yönlendirmeleri gerekir. Bu nedenle, etkili bir yönetici belirleyici olmalıdır. Lider önce gelir. Örnekler verir ve beklentileri ve davranışlarıyla basamakları tanımlar. Başkaları da aynısını yaptığında onaylarlar.

Güçlü takım liderleri etik, dürüst, işbirlikçi, güçlendirici, yenilikçi, özverili ve güvenilirdir. Aksi takdirde, çalışanlarınız kaybolabilir, daha sonra ne yapacaklarını bilemeyebilir. Mükemmel bir yönetici, yarı stratejist, yarı antrenör, yarı danışman ve yarı taktikçidir.

Bir yönetici olarak bilgi, olgunluk ve güven açısından her zaman başkalarının önünde olmanız önemlidir. Bu nedenle, etkili bir yönetici olmak için, büyümeyi, öğrenmeyi ve karakterinizi geliştirmeyi asla bırakmadığınızdan emin olun.

Ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler belirleyin ve başarıları takip edin. Her çalışanın çalışacak bir şeyi olması gerekir ve bu nedenle liderin sorumluluğu, onun alt yönetimi için hedefler belirlemektir. Bu hedefler çalışanlara sadece yeni bir amaç ve yön vermekle kalmayacak, aynı zamanda tüm çalışanların daha büyük organizasyonel hedeflere doğru ilerlemelerini sağlayacaktır.

Kariyer yollarını açık tutar. İnsanların iş başında eğitim ve öğrenim sırasında becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu, çalışanlara kariyer fırsatları sunmalarını sağlayarak büyümeye ve gelişmeye devam etmelerini sağlar.

5- Tecrübe

Profesyonel bir ortamda ve bir takımın liderliğinde deneyiminiz yoksa, yönetici olarak adım atmanız zor olacaktır. Çalışanlar, işi yapmak için gereken bilgi ve becerilere sahip olduğunuzu hissetmeli, söylemek istediklerinize saygı göstermeli ve kararınıza güvenmelidir.

Yöneticiler etkili problem çözücüler olmalıdır. Sorun ne kadar büyük olursa olsun, her zaman bir çözüm vardır. İyi bir yönetici, sorunun asıl nedeni ile ilgilenir ve sadece yüzeysel olarak düzeltmez. Bazen yöneticilerin çatışmalarda iyi bir arabulucu olması gerekir. Bir takımı etkili bir şekilde yönetebileceğinizi gösterin. Gerektiğinde beklemede kalın ve ekibinizin size ihtiyacı olduğunda daima orada olun.

6- Hakkaniyet

Herkes takdir istemektedir. Ekibinizi çabaları için takdir etmeye başladığınız gün, astlarınız daha mutlu olacak. Tüm çalışanlar, bir anda veya başka bir yerde yaptıkları işler için iltifat arar. Bununla birlikte, çok az sayıda yönetici bu ihtiyacı anlar ve iyi çalışmalarına teşvik etmek için fazla bir şey yapmaz.

Başkalarında görmek istediğiniz değişiklik siz olmalısınız. Öyleyse astlarınızın işte olmalarını istediğiniz gibi davranmaya başlayın. Ancak, bu süreçteki rolünüz ve konumunuzun diğer çalışanlardan farklı olduğunu unutmayın.

Etkili yönetici, performans göstergelerinin kaydını tutar. İşletmenin finansal yönlerini anlar ve çalışanların gelişimi ve başarısı için amaçlar, önlemler ve belgeler belirler. Bu, ekibin gelişim hissetmesine, hedeflerine ulaştığını bilmesine ve tüm beklentileri aştığını bilmesine yardımcı olur.

7- Güven

Etkili bir yönetici olmak için becerilerinize, deneyiminize ve kararlarınıza güvenmelisiniz. Bu, kibirli olmanız veya çalışanlarınızdan daha iyi olduğunuzu hissetmeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak bazı nedenlerden dolayı, yönetimsel bir rol oynuyorsunuz, bu yüzden gururlu olun ve ekibinize ilham verin.

Takımı yöneten yönetici güvenilir olmalıdır. Çalışanlarınız için formda olmak, söylediklerinizi yapmak ve ekibinizi desteklemek demektir.

İyi yöneticiler projeleri daha yönetilebilir parçalara böler ve bunları ekip güçleriyle ilişkilendirir. Bununla birlikte çalışanlarınızın bu işi yapmak için önemli görevleri yerine getirebileceğine inanmalısınız. Etkili bir yönetici mikro-yönetim ile uğraşmaz, ancak personelin iyi bir iş çıkarması için destek verir ve güvenir.

Açık ve şeffaf olmak iyi bir örnektir. Çalışanlar yanlış yönlendirildiklerine veya kısıtlandıklarına inanırlarsa, bu güven kaybına yol açabilir ve işveren / çalışan ilişkisini baltalayabilir.