Tükenmişlik sendromu stresli yaşamın etkisiyle ortaya çıkan bir durumdur. Günümüzde giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Eğer gerekli tedavi edilmezse daha büyük sorunlara neden olabilir. Genellikle yoğun iş hayatı olanlar ya da büyük sıkıntılarla savaşanlar için bu durum ortaya çıkar. Özellikle yoğun ve stresli yaşamlarda çokça görülür. Kişi bir zaman sonra kendini kontrol edemez bir yapı içinde bulur. Her şeyden elini ayağını çekmeye başlar. Sendromun ilerlemesi gibi bir durumda kişi psikolojik olarak büyük bir çöküş yaşayabilir. Hastalık ani olarak gelişmez. Yavaş yavaş kendini belli etmeden bir anda ortaya çıkar. Ancak sonuçları daha ağır olur.
Tükenmişlik Sendromunda Yaşananlar
Tükenmişlik sendromu ile kişi bir başarısızlık hissine kapılır. Bir anda enerji düşüklüğü yaşamaya başlar. Bunu hayatının her anında hisseder. Kendini sürekli yorgun ve bitkin hisseder. İçinden hiçbir şey yapmak gelmez. Elini tüm hayattan çeker. Kendini bir anda soyutlamaya başlar. Diğer insanlarla arasında kimi zaman sorun yaşamaya başlar. Arkadaş ve çevresi ile olan ilişkisi gitgide bozulmaya başlar. İnsan ilişkilerini artık iyi yönetemez. Bu onda daha da büyük sıkıntılara sebep olur. Bir yerde çok fazla oturmaz çünkü ani bir sıkılma isteği gelir. Unutkan olur. Uyku problemi yaşar. Umutsuzluk belirtisi görülür. Kalp çarpıntısı başlar.
Tükenmişlik Sendromunun Nedenleri
Her hastalığın olduğu gibi tükenmişlik sendromunun da nedenleri vardır. Yoğun ve stresli bir işte çalışmak en büyük sebepler arasında yer alır. Çünkü bu hastalığın en önemli belirtisi stres vurgusudur. Sürekli yüksek sorumluluk altında kalan insanlar da bu hastalığa yakalanmakta eğilim gösterir. İş yetiştirmede baskı yaşayanlar ve yapamam gibi bir umutsuzluğa kapılanlar için bu durum oldukça fazla görülür. Aynı zamanda insan yaşamı içinde hayır demekte zorlananlar bu hastalığa eğilimlidirler. Bu kişiler evet dedikleri için ve hayır demekten çekindikleri için sendroma yakalanmaları oldukça yüksektir. Ancak genel kişisel faktörler de bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olur. Tüm bunlar sendromu tetikleyen bir yapıya sahiptir.
Tükenmişlik Sendromunun Tedavisi
Her hastalıkta olduğu gibi tükenmişlik sendromu için de bir tedavi süreci vardır ve oldukça kolaydır. Ancak sendromun ilerleme evresi farklı olduğu için tedavi süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Birey kendi kendine önlem alarak bu hastalığı kolayca atlatabilir. Eski yaşamında birtakım değişiklikler yapmalıdır. Ruh sağlığına ilişkin gerekli tedaviyi de almaktan çekinmemelidir. Stresi hayatından uzak edecek uğraşlara yer vermeli, eğer işi stresliyse işine bir süre ara vermelidir. Bununla birlikte farklı hobi alanlarıyla uğraşmalıdır. Böylece daha sağlıklı ve düzenli bir tedavi süreci ortaya çıkar. Ayrıca süreç boyunca sık sık bir uzmandan yardım alması da önem taşır.
Tükenmişlik Sendromu Tanısı
Tükenmişlik sendromu kişide birkaç belirtiden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Eğer kişi yoğun stresten kaynaklı bir bunalıma girerse bunun için bir psikologdan randevu almasında yarar vardır. Genel teşhis her zaman uzman bir kişi tarafından konur. Böylece hastalık onaylanıp gerekli tedavi süreci başlatılır. Bu süreci yalnız başına atlatmak oldukça zordur. Bu yüzden uzman bir kişi kontrolünde kendinize gerekli yolu çizebilir ve tedaviyi en doğru şekilde alabilirsiniz. Aksi takdirde süreç daha da uzar ve bu da sizi yıpratır. Tükenmişlik sendromu her ne kadar zorlu bir hastalıksa tedavisi de o kadar basit yöntemlere dayanır. Bu yüzden kısa zamanda toparlanmanız ve eski yaşamınıza dönmeniz mümkündür.
Yararlanılan Kaynaklar
Naktiyok, A., & Karabey, C. N. (2005). İşkoliklik ve tükenmişlik sendromu. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19(2), 179-198.
Kahya, C. (2015). Örgütsel sessizlik ve tükenmişlik sendromu ilişkisi. Electronic Turkish Studies, 10(10), 523-546.
Siz de fikrinizi belirtin