Strateji, bir değişim ortaya çıkarmak ve buna hükmetmek anlamına gelmektedir. Aynı zamanda herkesin göremediği tehditleri ve fırsatları da görmektir. Stratejik yönetim ise başarılı bir yönetim için etkili stratejiler geliştirme, bunları uygulama ve kontrol etmeye yönelik faaliyetler bütünüdür. Stratejik yönetim, işletmelerin strateji belirlemek için izlenen tüm aşamaları içeren bir karar alma sürecidir. Bu nedenle stratejik yönetim nedir sorusuna; belli bir plan dahilinde yürütülen, yönetimde etkili karar alma sürecidir cevabı verilebilir.
Stratejik yönetim denilince stratejik planlama gündeme gelmektedir. Stratejik planlamada, normal bir planlamadan farklı olarak ayrıntılarla uğraşmak yerine sonuca odaklanılmaktadır. Stratejik planlamanın bir başka özelliği de örgütün stratejisi ile ilişkili olan uzun vadeli hedefler içermesidir. Stratejik planlama yapan yöneticiler, işletmenin gelecekteki stratejik amaçlarını belirlemektedir. Stratejik planlamanın başarılı olması ise işletmedeki kültür ile uyumlu olması ve uygulanabilir olması ile mümkündür.
Stratejik planlama, stratejik yönetimin içinde; onun gerçekleştirmesi gereken bir faaliyettir. Stratejik planlama, stratejik yönetim sürecinin en önemli kısmı olarak görülebilir. Stratejik yönetimin en önemli fonksiyonu olarak kabul edilerek, yönetimin başarısı planlamanın etkili yapılarak uygulanmasına bağlanmaktadır. Stratejik yönetimde, planların uygulanmasına çok vurgu yapılarak stratejik planlama ile sıkı bir bağlantı içerisinde olduğu vurgulanmaktadır.
Stratejik yönetim 1980’li yıllardan itibaren ilgi çekerek kullanılmaya başlanmıştır. Normal yönetim anlayışından daha geniş bir kavram olarak kabul edilmektedir. Yönetim kavramının bütün özelliklerini içermesinin yanında başka özellikleri de bulunmaktadır. Stratejik yönetimde öncelikle planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetim fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat stratejik yönetimde bu fonksiyonlar gerçekleştirilirken gelecek de göz önünde bulundurulmaktadır. Stratejik yönetimde, gerçekleştirilen yönetim fonksiyonları, yalnızca günü kurtarmak için değil aynı zamanda geleceğe bir yatırım olarak yerine getirilmektedir.
Stratejik yönetimin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
- Üst düzey yönetimin bir işlevidir.
- İşletmenin geleceğine yön vermek hedeflenmektedir.
- İşletme, çevresiyle etkileşim içerisinde olan açık bir sistem olarak görülmektedir.
- İşletmenin amaçları ile toplumun çıkarları bir tutulur.
- Alt kademelerdeki yöneticilere, işletmenin vizyonunu göstererek onlara rehberlik eder.
Bir Cevap Yazın